Упражнение за релакс на очите - Палминг

Много проблеми със зрението възникват вследствие на умората и напрежението. Времето прекарано пред компютъра, четенето, писането, както и всички занимания, свързани с жестока експлоатация на очите води до някои неприятни симптоми – сухота, зачервени очи, замъглено виждане, а от там и до нарушено зрение.

Давайте почивка на очите си! Периодично, дори за няколко секунди позволете на очите да починат. Така ще освободите напрежението и ще се почувствате по-добре и по-работоспособни.

В темата ще видим едно простичко упражнение за успокояване на очите със собствените длани, наречено палминг.

Упражнение за релакс на очите Палминг

Всъщност названието идва от англ. (palm – длан), но подобни упражнения са известни на хората от дълбока древност. Още индийските йоги са разработили комплекси от упражнения за очи, тъй като много добре са знаели, че за постигане на добри резултати тренировките трябва да са съчетани с пълноценен релакс.

И така...

Седнете удобно и се отпуснете. Поставете лактите върху някаква повърхност (маса, бюро), така че шията и гърба да са изправени.

Закрийте очите с длани. Дланта на дясната ръка закрива дясното око и съответно дланта на лявата ръка закрива лявото око. Дланите трябва да докосват очите меко, не бива да оказват натиск.

Отпуснете тялото. Ръцете, шията и гърбът не трябва да са напрегнати. Стойката е изправена. За да не се умарят ръцете, ако повърхността на която са поставени лактите е на ниско може да добавите допълнително някаква подложка.

Дишайте равномерно и спокойно.

Палминг - релаксация на очите

Сега опитайте да си представите нещо приятно. Красива природна картина или някакъв хубав спомен вършат чудесна работа.

Съзнателно отпускане на очите би се получило трудно. Вместо да се опитвате да контролирате състоянието си, по-добре си представете безкрайна морска шир, красиво звездно небе, горска поляна с пъстри цветя и т.н.

Останете така, колкото време е необходимо, за да се почувствате по-добре. Може да подсилите ефекта с релаксираща музика.

Палминг може да правите и в офиса, дори за 10-15 секунди очите ви ще отпочинат и напрежението ще спадне. Разбира се най-добре е упражнението да продължи няколко минути.

Упражнение за успокояване на очите със собствените длани

След изпълнение на упражнението не отваряйте рязко очите.
Бавно махнете дланите. Дайте време на очите да привикнат със светлината, като бавно отворите клепачи и гледате през пръстите.В следващата тема ще видим още ефективни упражнения за очи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

грим

РЕКЛАМА

Архив на блога

Последователи

Статистика

Блог класация Page Ranking Tool