Как да се грижим за лицето през зимата

Всеки сезон влияе по различен начин върху кожата на лицето, а студа, вятъра и снега през зимата са истинско предизвикателство за нея.

През студените месеци кожата е по-суха и уязвима. Важно е да полагаме специални грижи за нея. Това ще предотврати появата на фини линии и бръчки и ще забави процесите на стареене.

Вижте 8 простички правила, които помагат в зимната грижа за кожата:

Как да се грижим за лицето през зимата

1. За проблемна кожа - Потърсете специалист
Ако чувствате кожата си прекалено стегната и суха, ако се напуква или се лющи, по-добре потърсете лекар - дерматолог, преди да се възпали и да се появи екзема.

Дерматологът ще определи типа на кожата ви и ще помогне в правилният избор на козметика за проблемна кожа. Не е добра идея да опитвате различни продукти на своя глава, а консултантите в аптеките и козметичните магазини все пак не са лекари.

2. Пийте повече вода
В действителност това е мит. Разбира се приемането на вода и много течности е полезно за организма, защото му помага да се очисти от токсините. Спорен е обаче въпросът дали това овлажнява кожата. И все пак не е лошо да ограничим течностите, които дехидратират – кафето и алкохола например. И да не помогне на кожата, със сигурност няма да навреди.

3. Поставете овлажнител за въздуха в помещението
Климатиците, парното и изобщо отопляващите уреди изсушават въздуха в помещенията, а това неизбежно влияе на кожата. Не стига, че е стресирана навън, ами и у дома. Добре е да поставим овлажнител за въздух в помещението.

4. Заменете овлажняващия крем с подхранващ
През пролетта и лятото кожата има нужда от хидратиране, а хидратиращите кремове са на водна основа. За студеното зимно време тези козметични средства не работят добре.

Заменете овлажнителя с подхранващ крем на маслена основа. Мазнините, основни съставки на тези продукти, създават върху кожата на лицето защитен слой, който го предпазва и задържа повече влага.

Грижа за лицето през зимата

5. Ползвайте слънцезащитен крем
Слънцезащитните кремове не са само за лятото. Зимното слънце, в съчетание с отблясъците на снега също може да навреди на кожата ви.

Ползвайте широко спектърен слънцезащитен крем, с висок фактор SPF за лицето (и ръцете, особено ако са открити) Нанесете крема 30 минути преди да излезете навън, а ако ви се налага да прекарвате повече време на открито, нанасяйте крем няколко пъти през деня.

6. Почистете кожата добре
Всяка вечер преди лягане не забравяйте да отстраните грима. Ако кожата ви е прекалено суха вминавайте с пилинг маските и продуктите, които съдържат спирт.

Изберете тоалетно мляко или мека почистваща пяна без алкохол. Подходящи са и сапуни на маслена основа, които са нежни към кожата, не я изсушават и работят добре с подхранващите кремове.

7. Ексфолирайте
Редовното ексфолиране на кожата, спомага за отстраняване на мъртвите клетки. При суха кожа те са повече.
На пазара има достатъчно ексфолианти, а може да си направите и сами такъв – овесът например е много подходящ за целта природен дар. Ако чувствате кожата си прекалено суха, опъната и раздразнителна пропуснете ексфолирането и посетете дерматолог.

8. Не забравяйте за устните
От студа и вятъра през зимата устните изпръхват и се напукват лесно. Не забравяйте да ги защитите с подходящ балсам за устни или ползвайте червило с SPF

В домашни условия може да използвате мед. Медът бързо възстановява напуканите устни, освен това е вкусен и много полезен.



Спазвайте тези правила и ще имате хубаво лице и здрава кожа през зимата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

грим

РЕКЛАМА

Архив на блога

Последователи

Статистика

Блог класация Page Ranking Tool