Избелване на зъби със сода

Хлебната сода е известно средство за избелване на зъби още от времето на бабите ни, че и много преди това. Позната ни като сода бикарбонат, тя се използва и в състава на съвременните пасти за зъби, за подобряване на почистващите им свойства.

Един от най-старите методи за избелване на зъби със сода е чрез нанасяне върху влажна четка, с която се трие повърхността на зъбите и се масажират венците при възпаление.

Избелване на зъби със сода

Как въздейства върху зъбите и устната кухина
Содата действа като мек абразив, който прониква в микропукнатините на емайла и премахва всички пигменти и органични отлагания върху зъбите. Алкалното и действие пък спомага за отстраняването на зъбната плака, а при възпаление на венците атакува микроорганизмите, причинители на процеса. Освен това содата е добро средство против лош дъх, тъй като неутрализира киселинните радикали на ароматните съединения, отговорни за неприятния проблем.

Сода бикарбонат е изключително ефективно и много евтино средство за избелване на зъби, с което обаче не бива да се прекалява.
Препоръчително е да се използва няколко пъти седмично след почистване на зъбите с обикновена паста. Честото третиране на зъбите направо със сода би могло да повреди зъбния емайл, което води до неприятни последствия.

Содата действа ефективно и в комбинация с други елементи
Вижте няколко рецепти за домашни пасти за зъби с избелващ ефект, които може да си приготвим сами.

избелващи пасти за зъби със сода

Избелваща смес от Сода и Сол
Смесете 2 ч. лъж. сода бикарбонат и 2 ч. лъж. сол в някакъв малък съд (чашка за кафе, например). Измийте зъбите с паста за зъби, както го правите обикновено. Изплакнете устата и с навлажнена четка нанесете сместта от сода и сол върху зъбите. Оставете да подейства за 20 минути и изплакнете отново.
Не се препоръчва честата употреба на тази рецепта, за да не се повреди зъбния емайл.

Силно избелваща паста от Сода и Кислородна вода
2 ч. лъж сода за хляб и малко кислородна вода се смесват до получаване на консистенция, подобна на обикновените пасти за зъби.
С получената субстанция почиствайте зъбите 2 пъти седмично. Сместта действа силно избелващо на зъбите. Подходяща е за отстраняване на петна от кафе, цигари, вино и др.

Домашна паста за зъби от Сода и Мента
5 ч. лъж. сода бикарбонат и 1/2 ч. лъж. сол се смесват с 1 суп. лъж. растително масло (олио или зехтин). Към получената смес се прибавят 8 капки етерично масло от мента. Разбърква се добре до получаване на хомогенна смес, която може да се използва като естествена паста за зъби.
Съхранявайте в подходящ съд и употребявайте не повече от 2 пъти на ден.

Почистваща паста за зъби с Водка и Лимон
2 суп. лъж. сода и 1/2 ч. лъж. сол се смесват с 1 ч. лъж. водка и 1 ч. лъж лимонов сок. После се прибавят 5 капки екстракт от риган. Разбърква се добре до получаване на еднородна смес. Съхранете в затворен съд и използвайте като паста за избелване и отстраняване на петна по зъбите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

грим

РЕКЛАМА

Архив на блога

Последователи

Статистика

Блог класация Page Ranking Tool