Домашни маски от елхови иглички

Не изхвърляйте елховите клончета от празничната украса. Игличките им съдържат много вещества, които са изключително полезни за кожата - каротин, витамин С, железни соли, манган, мед и хром.

От елховите иглички може да се направи концентрирана настойка, която да се използва за приготвяне на различни маски и лосиони за разкрасяване и подмладяване. Концентратът от елхови иглички обогатява кожата с витамини и спомага за възвръщането на естествения и баланс.

Домашни маски от елхови иглички

Концентрирана настойка от елхови иглички
В тенджера с капак поставете 100 гр. елхови иглички. Залейте с 1 л. кипяща вода и оставете сместта да ври на бавен огън за 10 мин. След това оставете да престои под похлупак в тенджерата за 3 часа. После прецедете с двойна малря. Накрая се получава ароматна течност, от която да направим различни домашни маски. Може да се съхранява в хладилник до 5 дни.

Маска за суха кожа от елхови иглички и извара
Смесете 50 мл. настойка от елхови иглички с извара (може и кисело мляко) със средна масленост, до получаване на еднородна смес.
Нанесете върху лицето и оставете да подейства за 30 мин. След това измийте с хладка вода. Тази маска тонизира и избелва кожата на лицето.

Маска за мазна кожа от елхови иглички и белтък
Разбийте добре яйчен белтък (на пяна). Добавете 1 супена лъжица настойка от елхови иглички, 1 суп. лъж. сок от лимон и съвсем малко сол (на върха на ножа). Размесете съставките до получаване на хомогенна смес и нанесете върху лицето. Оставете маската да подейства 10-15 мин. и измийте с хладка вода.
Може да правите такава маска 1-2 пъти седмично. Действа почистващо, освежава кожата и придава матов ефект.

Домашна козметика от борови иглички

Хидратираща маска от елхови иглички против бръчки
За приготвянето на тази маска ще ни трябват 2 суп. лъж. настойка от елхови иглички, 2 суп. лъж. смлени елхови иглички (може да ги смелим с месомелачка, блендер или кухненски робот), 2 суп. лъж. мед и 1 суп. лъж. зехтин. Съставките се смесват до получаването на еднородна маса.
Нанесете маската върху почистената кожа на лицето, като избягвате областите около очите. Оставете да подейства 15-20 мин. и отмийте с хладка вода.
Маската има противовъзпалително и дезинфектиращо действие. Препоръчително е да се прави 2-3 пъти в месеца.

Лосион за проблемна кожа от борови иглички
Залейте шепа борови иглички с 0,5 л. вода. Оставете сместта да ври за 10 мин. и прецедете през марля. След това смесете 1 чаена лъжичка от отварата с 50 мл. водка и 50 мл. кипяща вода. С получения лосион мажете лицето сутрин и вечер.


Освен че са полезни за кожата на лицето, елховите иглички могат да се използват и като чай, който помага при кашлица, простуда и за профилактика при авитаминоза. Концентратът пък може да се добави към водата във ваната за тонус и добро настроение, а ако сте хванали грип или имате наченки на парадонтоза жабуркайте с отвара от елхови иглички.

Вижте още:
Как да се грижим за лицето през зимата
Антиейджинг типове за всички възрасти
Упражнение за релакс на очите - Палминг

0 коментара:

Публикуване на коментар

грим

РЕКЛАМА

Архив на блога

Последователи

Статистика

Блог класация Page Ranking Tool